16 Mart 2014 Pazar

Tarihe Bugün #6

Tarihte bugün 16 Mart 1972.

Cumhuriyet Senatosu; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan hakkındaki idam kararını onayladı.


*Dokümanın aslına ulaşmak için tık tık 


  • Ailelerin 27 Mart 1972 tarihinde TBMM dilekçe karma komisyonuna yaptıkları özel af isteği başvuruları ise reddedildi.
  • 24 Nisan 1972 tarihinde Anayasa Mahkemesi'nin usul yönünden bozduğu idam kararları yeniden Meclis'te görüşüldü ve bir kez daha onaylandı.
  • 6 Mayıs 1972 tarihinde Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan Ankara Ulucanlar Merkez Cezaevi'nde idam edildi (Kaynak).
Ölüm 14 yaşında da olsa, 30’un da ya da 70’inde eğer cinayetse ve bu cinayeti işleyenler dışarıda paracıklar içinde zevki sefa alemindelerse diyecek çok fazla bir şey kalmıyor….
Aşağıda bir evladın babasına yazdığı son mektup var, yaşarken hala nefes alıyorken aklından ve kalbinden geçenler…okumak çok zor, kim ister böyle bir mektup alsın! Kim ister evladını bu şekilde devlet eliyle sırf özgürlük ve TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE istediği için öldürülsün….

deniz geçmiş idam anı

Baba, 
Mektup elinize geçmiş olduğu zaman, aranızdan ayrılmış bulunuyorum. Ben, ne kadar üzülmeyin desem, yine de üzüleceğinizi biliyorum. Fakat, bu durumu metanetle karşılamanı istiyorum. İnsanlar doğar, büyür, yaşar ve ölürler… Önemli olan çok yaşamak değil, yaşadığı süre içinde, fazla şeyler yapabilmektir. 
Bu nedenle ben, erken gitmeyi normal karşılıyorum. Ve kaldı ki, benden önce giden arkadaşlarım, hiçbir zaman ölüm karşısında tereddüt etmemişlerdir. Benim de etmeyeceğimden şüphen olmasın. 
Oğlun, ölüm karşısında aciz ve çaresiz kalmış değildir.
Bu yola bilerek girdi. Sonunda da bu olacağını biliyordu.
Seninle düşüncelerimiz ayrı ama, beni anlayacağını tahmin ediyorum. Sadece senin değil, (…) anlayacağını inanıyorum. 
Cenaze için, avukatlarıma gerekli talimatı verdim. Ayrıca savcıya da bildireceğim. Ankara´da 1969´da ölen arkadaşım Taylan Özgür´ün yanına gömülmek istiyorum. Onun için cenazemi İstanbul´a götürmeye kalkma.
Annemi teselli etmek sana düşüyor. Kitaplarımı küçük kardeşime bırakıyorum. Kendisine özellikle tembih et. Onun bilim adamı olmasını istiyorum. Bilimle uğraşsın ve unutmasın ki, bilimle uğraşmak da bir yerde insanlığa hizmettir.
Son anda, yaptıklarımdan en ufak bir pişmanlık duymadığımı belirtir seni, annemi ve kardeşimi devrimciliğimin olanca ateşiyle kucaklarım… 

Oğlun Deniz Gezmiş,6 Mayıs 1972, Merkez Cezaevi


Deniz’in, Yusuf’un ve Hüseyin’in verdikleri mücadeleler, son nefeslerinde ölüme meydan okurcasına söyledikleri son sözlerin hala geçerliliğini koruması, özellikle bu günlerde sermayenin insanları birbirine öldürttüğü vahşetini kanıtlamaktan başka ne olabilir ?



4 yorum :

  1. Ah Hazel'ciğim ah:( tarihleri aklımda tutamam senin yazını görünce demek o uğursuz gün (- aslında günlerin uğurlusu, uğursuzu olmaz ya- insanların yaptıkları ettikleri günleri o şekilde nitelendirmemize neden oluyor.)..buymuş dedim:(((

    Astıran başta Süleyman Demirel'dir...ve onun milletvekilleri!! Çünkü oylama yapılmış mecliste ben de o zaman daha çocuk yaşta sayılırım ortaokula gidiyorum ama bunları çok sonradan öğrendim tabii...Adalet Partisiydi o zaman Demirel'in partisi...Adalet partisi sıralarından eller havaya kalkıyor 'idam edilsinler EVET' için...

    Rahmetli İnönü chp'nin başında..o ve chp'liler ENGELLEMEK için çok çabalıyorlar bilhassa İnönü ama engel olamıyorlar oylamada ne yapabilirler ki?:(((

    Yıllar sonra bir gün Ankara'da bayram günü anne,babamın mezarlarına ziyarete gittik...benim arabam yok o yüzden kızkardeşim ve eşi götürür genellikle çünkü mezarlık Ankara'lılar bilir şehrin çok uzak, dışında bir yerlerde..kuş uçmaz kervan geçmez bir yerde ..otobüs minibüs var ama mahvolursun öyle gitmeye kalkarsan...o yüzden onlar götürdü götürmüşken de eşinin annesinin mezarına da uğramak istedik...ara, tara, şurası, burası bir de tam önünde durmuşuz Deniz Gezmiş yazmıyor mu!!!! şoke oldum! ilk kez görüyorum! tamamen tesadüf işte! çok üzüldük, çok hüzünlendik...isim benzerliği midir dedik baktık tarihler 72...ve yanında yazdığın gibi iki arkadaşı üç mezar yanyanaydı:((asıl emin olmamızı sağlayan şey de birkaç genç geldi ve karanfiller bıraktılar...biz de dua ettik ve ayrıldık:((( bu anımı da anlattım başını ağrıttım..

    mekanları cennet olsun...

    asıl şimdi vatan hainleri cirit atıyor ortalıkta onları idam etsinler affedersin ......yiyorsa...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süleyman Demirel'in idamların olması için gösterdiği engin çabaları olağan üstüymüş ailem anlatırdı bana da... Acınızı tazelediğim için de üzüldüm hem ailenize hemde Deniz'lerin mekanı cennet olsun...

      Sil
  2. Hazel işte bu yüzden ayrı bir seviyorum seni. Geçmişte yaşanan acıları ve günümüze uyarlanmaya çalışılan olayları çekinmeden dile getirebiliyorsun. Her anlamda feyzalabildiğim imrendiğim işinin hakkını veren sayılı kişilerdensin. Deniz ve tüm yoldaşlarının mekanı cennet olsun. Dilerim özgürlük uğruna artık daha fazla can yitirilmez..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sessiz kalmayı aklımın ucundan bile getirmedim aman izleyici kaybederim yok firmalar bana bedava ürün göndermez diye kendimi satmadım... Bir kişinin bile düşüncesini değiştirebilirsem bir kişi bile bu haksızlıklara yeni bir pencereden bakarsa tüm ülkemiz için en iyi aydınlanma olacaktır... Bende sizin gibi okuyucularım olduğu için çok şanslıyım çünkü gerçek hayat toz pembe değil...

      Sil

Düşüncelerinize önem veriyor ve merak ediyorum.
Fikirlerinizi belirtmeden geçmeyin.
(Lütfen blog linkinizi yazıp gitmeyin)

Red Bow Tie