16 Nisan 2013 Salı

Lens mi Gözlük mü?


Gözleri bozuk olanlar lens mi alsam gözlük alsam diye en azından bir kere bu başlıkla ilgili yorumları okumuşlardır. Karar vermek çok da kolay değildir.  Peki gözlük mü daha faydalı yoksa kontakt lens mi? Her ikisinin de özelliklerine bakalım sonra kararı kendiniz verin.
Öncelikle gözlüğü ele alırsak, her ne kadar binlerce çeşidi olsa da estetik açıdan pek de sevdiğimiz söylenemez. 
Çıkarılması takılması kolay her an her yerde yapılabilir. 

Temizlenmesi kolaydır.
Küçük çocuklarda ve koordinasyonu bozuk hastalarda kullanımı kolaydır.
Sıcak soğuk ısı değişimlerinde etkilenir  buğulanma yapar.
Göze ve korneaya direkt temas olmadığı için, korneada çizilme ve yaralanmalara veya mikrobik kontaminasyona neden olmaz.
 Hareketleri kısıtlar.
                                               
                             
Peki ya lenste durum nedir?


Burada bahsedeceğim lens ‘Düzeltici Lensler’ yani kozmetik amaçlı olmayan miyopi, hipermetropi, ve astigmat gibi göz kusurlarının düzeltilmesinde kullanılan numaralı lenslerdir. Gerçi aynı özellikler kozmetik lensler içinde geçerli.
Günlük ve aylık çeşitleri vardır.
Daha iyi görüş sağlar.
Gözlükler gibi düşmez ve kaymaz.
Hareket rahatlığı sağlar.
Özenli bakım gerektirir lenslerin konulduğu sıvı sıklıkla değiştirilmelidir.
Kontak lensler bazı gözlerde kuruluk meydana getirebilir.

Yukarıda saydıklarım arasına sizde birçok madde ekleyebilirsiniz. 
Peki ben nasıl oldu da gözümün bozulduğunu fark ettim. Göz bozukluğum ortaokulda sınavlardan düşük not almaya başladığımda ortaya çıktı.
Çalıştığım halde iyi not alamıyordum. Arkadaşlarımın defterleriyle kendi defterimi karşılaştırdığımda tahtadan formülleri vs hep yanlış geçirdiğimi gördüm. Göz doktoruna gittiğimde gözlerim çoktan 1.25 miyopi olmuştu bile. Yaklaşık 13 yıldır hem gözlük hem de lens kullanıyorum. Şu anda 4.75 numara miyopim var. Lensi yada gözlüğü çıkarınca görmekte çok zorlanıyorum. Günümün çoğunda lens kullanıyorum, ancak eve gelir gelmez lensleri çıkarıp gözlüğümü takıyorum. Bütün gün bilgisayar başında çalıştığımdan lensler gözümde kurumada yapıyor. Bunun için doktorumun önerdiği bir göz damlası kullanıyorum. Lens kullanmayı daha çok sevsem de bakımı bazen bıktırıyor. Çünkü bakımı ihmale gelmez temiz tutmadığınız an enfeksiyon oluşma riski gözlüğe göre çok daha fazla.  Bu sebeple lens kullanmayı düşünen yada yeni kullanmaya başlayanlar için birkaç önemli uyarıda yapalım. 
Lensler gözünüzde bir rahatsızlık yapmasa bile kullanım süresini aşmamaya çalışın.
Lens temizliği ve bakımı için çeşme suyu kullanmayın. Bu amaçla üretilmiş olan solüsyonları kullanın.
Lens gözünüzdeyken kesinlikle doktorunuzun önermediği hiçbir damlayı gözünüze damlatmayınız (http://www.hylolasop.com).
Ben her ikisinin de avantaj ve dezavantajlarını yaşıyorum. Burada karar vermek size kalıyor. 
Gözlerimizi düzenli şekilde muayene ettirmek sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmemiz için son derece önemlidir. Unutulmamalıdır ki göz muayenesi sırasında şeker hastalığı, beyin tümörleri, AIDS gibi birçok hastalığın tanısı konulabilmektedir (http://www.dunyagoz.com).

Sevgiler, Hazel.

36 yorum :

  1. Kesinlikle lens! Gözlükle hiç rahat edemiyorum, lensler de bazen batıyor ama görünüm açısından kesinlikle lens :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynı fikirdeyim :)her ne kadar akşamın bu saatinde gözlük takıyor olsamda

      Sil
  2. Günlük kullanımda lens ancak evde gözlük :) Zira uzun süreli lens kullanımı gözde kuruluk yapıyor ve ne yazık ki mikrop kapmaya çok elverişli.. yaklaşık 8-9 senedir lens kullanan biri olarak her sene en az bir kere göz nezlesi yaşıyorum.. ki bunun en büyük etkenide ne kadar hijyen olmasana dikkat etsemde lensin mikrop kapmaya elverişli olması. Aslında en iyisi çizdirip kurtulmak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evde gözlük aynen :) Lens kaplarını özellikle kaynar suyla yıkıyorum hafta da bir kez nolur nolmaz :)

      Sil
  3. ben uzunca bir süre lens kullandım. göze takmadan önce serum fizyolojik ile yıkayınca allerji çok azalıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende lens alerji yapmıyor ama yapanlar için güzel bir çözüm olmuş, daha önce bu serumu duymamıştım.

      Sil
  4. Bu soru benim de aklımda "lens mi gözlük mü?"
    Çalışırken sürekli gözlük kullanıyorum ama işten çıkarken hemen çıkarıyorum. Yakın zamanda kontrole gittim ve doktor gözlüğü bir takıp bir takmamanın baş ağrılarımın müsebbibi olabileceğini söyledi.
    Lens kullanmaktan çekiniyorum açıkçası (gerçi hiç denemedim ama) Gözüme bir şey takıp çıkarma düşüncesi bile beni bir hoş ediyor:-/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir iki takıp çıkarmadan sonra hiç rahatsızlık vermiyor, artık göz bebeğimi elleyebiliyorum :))))
      gözlüğü takıp çıkarmanın baş ağrısı yapabileceğini ilk kez duydum :))

      Sil
  5. Göz bebeğini elleyebilmek miiiiii?
    Vu huuuuu:))

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,
    ben gözlük derim... Sizi izlemeye aldım. Ben de beklerim..

    YanıtlaSil
  7. Bence kendinize dikkat edin böyle sorunlarınız olmasın yada tek sorunumuz lens yada gözlük çıkarıp takmak olsun ;)

    YanıtlaSil
  8. Onceliklikle herkese merhabalar. Ben bayadır gozluk kullanıyorum ve sıkıldım. Miyopum ve numaram sanırım 7 civarı bişey evet lens almak istiyorum gozlugu tak cıkar cok rahatsız ediyor annemde lendse karşı duser falkan diyor enfeksyon kapar vs. ya lens kullananlar lenslerf cok dusuyomu yanı kullanması zormu birde sizce gozlugemi devam ediyim yoksa doktoruma tedaviye gidip lensmi alıyım yrsdm edin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. lens öyle birden düşmez merak etme, göz yuvarlağına oturuyor :))
      ama temiz kullanmazsan mikrop kapacağın doğru, ellerin lens takacağın her zaman temiz olmalı, solüsyonunu en geç 2-3 gün içinde değiştirmen gerek :)
      yinede gündüzleri lens, dışarıda işin bitince evde gözlük takmanı tavsiye ederim :)

      Sil
  9. lens kullanmadan önce, göz alışsın diye belli bir süre gözlük takmak gerekiyor mu ? (bi ara doktora gitmiştim öyle söyledi)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, böyle bir şey hiç duymadım. ikisi çok farklı şey.

      Sil
  10. Merhaba benimde oglum kullaniyor orta okul şuan. Bende buyusun lens alırim disarda lens evde gozluk mantikli bence;)

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar. Ben de gözlük kullanıyorum numaram 1.25 lens numarayı arttirir mi birinci sorum bu. Eve gelince gözlük takın diyorsunuz ya bunu yaptığımda görmede bir tuhaflık olur mu yani rahatlik açısından değişiklik olur mu yoksa ikisinde de aynı mı görürüm? Bir diğer sorum ise; lensi taktığin zaman göz bebeğinde bir madde var gibi hissediyor musun yoksa normal kendi gözün gibi mi oluyor? Misal suan gözümde gözlük var ve onu tüm ağırlıģıyla birlikte burnumun üstünde hissediyorum... Gözümde de bir ağırlık olacak mı 😨😂 Ayrıca çok korkuyorum ya takmak çok zor mu göz refleksim çok var... Ve bir de son olarak-😂-, hani kuruluk yapmamasi için damla sıkılıyor ya ben onu gözüme sıkamam ki napicaam😢😢😢

    YanıtlaSil
  12. Merhaba ben askere gideceğim gözlük sıkıntı olabilir diye lens kullanmayı düşünüyorum temiz kullanirsam bir sene idare eder mı beni

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, 2 paket alarak gidin bence bir pakette 3 çift toplam 6 adet vardı sanırım. 2 kutu sizi baya bir idare eder.

      Sil
  13. Bende gözluk kullanmaya 3 ay önce basladim astigmat ve miyop var ama kullanamiyirum lens almak ustiyorum sizce doktor verir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabiki Lens verebilir ama sizce kullanabilir misiniz ? Çoğu kişi çok zorlanıyor gözünü elleyebilme düşüncesi ürkütüyor :)

      Sil
  14. Doktorum erken dermi lens icin acab

    YanıtlaSil
  15. Merhaba ben 8 senedir gözlük kullanıyorum
    Şu aralar lens'e geçmeyi düşünüyorum. kullan-at lensler nekadar pahalı oluyor ve bir lens genelde kaç gün dayanıyor (aylık olanlar) şimdiden teşşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullan at hiç kullanmadım ama bildiğim kadarıyla günlük oluyor, aylık alıyorum bir çifti çok temiz kullanırsam 3 ay idare ediyor.

      Sil
    2. Merhaba Hazal hanım aylık lensler pahalı mı nedir fiyatları

      Sil
    3. Merhaba Hazal hanım aylık lensler pahalı mı nedir fiyatları

      Sil
    4. Merhaba, benim aldiklarim en son 95 tl civaruydi ana internette fiyatlar vardir muhakkak

      Sil
  16. Merhabalar, benim gözlük numaram 0.50
    Gözlük veya lens hiç kullanmadım.
    Bi de ben okuyorum. 9 saat ders görüyorum hergun.Hangisi daha uygun olur benim için ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, numaraniz cok dusuk ben olsan ikisinide kullanmazdim, ancak doktor tavsiyesi en dogrusu olur.

      Sil
  17. merhaba ben yaklaşık 15 senedir gözlük kullanıyorum ve kullanım sıkıntısı sebebiyle lense geçmek istiyorum. takıp çıkarmak kolaymı? bir lensi en fazla ne kadar kullanabiliyoruz? bir de lensle uyuduğumuzda ne gibi sorunlar oluyor :)

    YanıtlaSil
  18. Merhaba, neredeyse 2004 ten bu yana lens kullanıyorum benim için takıp çıkarmak 1-2 sn, ilk başlarda zorlanabilirsiniz ancak taktıkça alışırsınız. Benim kullandıklarım aylık lens ama bir çifti iyi bakarsam (çizmeden, solusyonu sık değiştirerek hijnik olarak kullanıram) 3 aya kadar kullanabiliyorum. Yine benim kullandığım lensle asla uyuyamazsınız hatta 10-15 dk kestirseniz akşama gözünüzden zor çıkar. Ancak bildiğim kadarıyla uyunabilen çeşitleri de var.

    YanıtlaSil
  19. Hazel abla benim gecen olculerimde 1.25 ve 1.50 derece cikti yuksek mi ? Doktor gozlerinde sorun yok dedi ama ben olcu artmasin diye lens takmak istiyorum faydas olur mu derece artar mi artmaz mi ? Bu arada yasim17 simdiden tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş oldun tatlım, benim de ilk göz bozukluğum olduğunda seninkiler kadar çıkmıştı, doktor gözlüke gerek yok demişti ama ben o zaman ortaokuldaydım ve tahtadan herşeyi yanlış geçiriyordum o yüzden gözlük almıştım. Numara artması eğer çok pc,tv vs izliyorsan yada genetik olarak bozukluk varda önün geçmen çok mümkn değil, lens istiyorsan ve kullanabilirsen alıp dene ;) benim numaram hala artıyor bazen duruyor bunun önüne geçemiyoruz malesef

      Sil
  20. Merhaba,

    Hastalarımız için böbrek satın almak için bir kez daha buradayız ve onları kurtarmak için bir böbrek bağışlamak isteyen herkese iyi miktarda para ödemeyi kabul ettiler ve böylece bağışta bulunmak istiyorsanız veya bir Hayat kurtarmak istiyorsanız, lütfen aşağıda e-posta ile bize yazın.

    Bu sizin için zengin olmanız için bir fırsattır, biz temin ederim ve bizimle% 100 güvenli bir şekilde sizinle güvence altına alıyoruz, herşey yoluna giden böbrek bağışçılarına göre yapılmalıdır.
    Artık boşa harcamayın, lütfen irruaspecialisthospital20@gmail.com adresine bize yazınız.

    Irrua Uzman Eğitim Hastanesi.

    YanıtlaSil
  21. ABD, Iowa Şehrinde bulunan Iowa Lutheran Hastanesi'nden bir temsilciyim ve hastane idaresi tarafından internete nasıl işler yaptığımızı ve insan organlarının alımı ve satımı için bir yıl daha başladım. böbrek, Bu teklifle ilgileniyorsanız, lütfen aşağıdaki e-postayla bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin: Bağışçılarımıza iyi miktarda para telafi ediyoruz ve biz organlarda Cerrahi uzmanıyız ve bir bağışçı olarak risk yok. o.
    Ve bu bizim e-postamız:
    iowalutheranhospital@gmail.com
    Ayrıca, whatsapp +1 929 281 1248 numaralı telefondan bizi arayabilir veya bize ulaşabilirsiniz.

    YanıtlaSil

Düşüncelerinize önem veriyor ve merak ediyorum.
Fikirlerinizi belirtmeden geçmeyin.
(Lütfen blog linkinizi yazıp gitmeyin)

Red Bow Tie