28 Ağustos 2014 Perşembe

Yaramazın Defteri | Kitap Seçmek

yaramazindefteri

Kitap Seçmek

Öncelikle Hazel'e beni blogunda ağırladığı için çok teşekkür ederim. Kendisi benim için özeldir çünkü bloguma ilk yorum yapan, beni ilk takip eden ve ilk defa misafir olarak blog yazdığım kişidir. Ayrıca aynı bölümlerden olmasak da meslektaş olarak görüp bir yakınlık duyuyorum ona karşı.


Bu yazımı en iyi olduğum şey'e kitaplara ayırmak istedim. Fakat kitap okumanın faydalarından uzun uzun bahsetmeyeceğim. Çünkü biliyorum ki bu işe tutkusu olmayan birisi rahatını bozup da kolay kolay bu gizemli kapıyı aralayıp içeride ne var diye merak etmiyor.

Kitap Secmek
Bu görsel google’dan alınmıştır.


Kitap sevgisi sanırım daha çok aileden ya da nadir de olsa arkadaş ortamından benimsenen bir şey. Ama yine de ben kitap okumak istiyorum fakat bir türlü bu alışkanlığı elde edemiyorum derseniz, kesinlikle popüler yazar-kitap, yeni çıkmış kitap ya da klasik kitaplar okumanızı tavsiye etmem. Tamamen ilgi alanınız neyse onunla ilgili bir kitap mutlaka vardır. Hele ki bayanlar için edebi değeri olmayan, yormayan, sıkmayan tamamen eğlenmek (ya da ağlamak) için acayip sürükleyici elinizden bırakamayacağınız tür de kitaplar fazlasıyla mevcut. Ben ne zaman kitap okumaya uzun bir ara versem hala daha bu tarz kitaplarla başlarım. Böylece o alışkanlık oluşmaya başlıyor. Kitap okumayı yapmanız gereken bir mecburiyet gibi değil de tamamen size zevk vermesi için yapıldığını göz önünde bulundurmak gerekir. 

Kitap severler için okunacak o kadar fazla kitap var ki insan nereden başlayacağını hatta ne kadarını okuyabileceğini bile bilemiyor. Bir keresinde bir yazı okumuştum birisi bunun için ömrümüz yetmeyecek demişti, Haşmet Babaoğlu'da bunun üzerine ne okuyacağını bilirsen fazladan zamanın bile kalır diyordu. Az ama kaliteli okumaktan bahsediyordu sanırım. Kitap ve Haşmet Babaoğlu demişken Haydi Kıralım Hayallerimizi oldukça güzel bir kitaptır.
Kitap seçimi için benim izlediğim yöntemler sırasıyla şöyle,
  • Evdeki birikmiş kitapları bitirmek, maddi faydasının yanında evdeki kitapları bir şekilde almışsak okunmaya değer görmüşüzdür, he bir de bende olduğu gibi nereden geldiğini bilmediğiniz ama bir şekilde kütüphaneniz de bulunan kitaplara da sahipseniz yine onlara bir şans vermenizi tavsiye ederim. Çünkü o size gelmişse bunun sebebi mutlaka vardır. Bu tarz şeylere tuhaf bir şekilde inanıyorum. Herşey bir sebebe hizmet ediyor bana göre. Evde ki kitaplar bir şekilde size o sıralar hitap etmiyorsa ve kitapçılar da da ard arda çok güzel kitaplar çıkıyorsa, kendinize ödül niyetiyle sırasıyla bir kitap evden bir kitap satın alarak güzel bir motivasyon sağlayabilirsiniz.
  • Okuduğunuz kitaplarda bahsedilen adı geçen, alıntı yapılan yazar veya kitapları okumak. Bu sevdiğiniz bir kişinin sizi sevdiğiniz bir kişiye götürmesi gibi oluyor ya da sadece meraktan. Ben bu şekilde çok güzel kitaplar keşfettim.
  • Kaliteli edebiyat dergileri, kitap ekleri takip ederek ya da aynı amaca hizmet eden tavsiye üzerine kitaplar okumak. Tabiyki ilgi alanınıza dahil olanlardan.
  • Ölmeden önce okunması gereken kitaplar, ödül alan kitap veya yazarların kitapları, dünya klasikleri... Keşif için çıktığınız bu yolda genellikle hiç pişman etmezler. Bir kitap veya yazardan hiç hoşlanmazsanız bile en azından o yazar hakkında bir fikriniz, görüşünüz olur. Bu da zamanla tarzınızı belirlemede size yardımcı olur.
Son olarak anne ve babamın sözleri ile bitirmek isterim. Annem her zaman, kitap seçmek arkadaş seçmeye benzer, yanlış bir arkadaş seni yanlış yerlere götürür derdi. Babam ise asla bir kitabı inceliği veya kalınlığına göre sınıflandırmamam gerektiğini söylerdi. Çünkü bazen ince bir kitap sizi çok fazla yorabilir, uzun süre de bitiremeye bilirsiniz, kalın bir kitap da yukarı da bahsettiğim gibi sizi fazla düşündürmeyen fakat deli gibi sürükleyen bir kitap olabilir.

Sizin de kitap seçimi yada kitaplar hakkında geliştirdiğiniz farklı teknikleriniz varsa okumak çok güzel olurdu. Umarım şu bir kaç haftalık blog kariyerimde yazdığım bu yazıyı beğenirsiniz.

Sevgiler.

*Bu yazı "Misafir Ol Gel Bana" isimli blog tanıtım köşem için
Yaramazın Defteri blogunun sahibesi tarafından gönderilmiştir.
Kendisine hem misafirim olduğu için hem de çocuklarımız için böyle önemli bir konuyu bizlere aktardığı için teşekkür ediyorum.


Blogunu takibe almak için tık tık yapmayı unutmayın yoksa küseriz :)

11 yorum :

  1. ölmeden önce okunacak kitap kavramını hiç düşünmemeiştim :))

    YanıtlaSil
  2. Konuk arkadaşının yazısını çok beğendim, çok güzel öneriler vermiş, ben ailenin çok önemli olduğunu düşünenlerdenim,
    anne, baba eve bol kitap, dergi, ansiklopedi, gazete alıyorsa o çocuğun kitap sevmemesi mümkün değil...kitap okumayı sevmeyen çocuklara bakıyorum evlerinde zaten kitap, dergi, gazete bile girmiyor! Sadece ders kitapları!
    Daha ilkokula gitmiyorduk ama her tür kitap öyle çoktu ki evde, okumayı yazmayı Tom Miks, Teksas'tan öğrendim:)
    çizgi romanların çok faydası var:) çizgiyle başlayıp hikaye, romana gidiyor çocuk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle bende öyle düşünüyorum. Hatta kedi köpek sevgisi içinde aynı şey geçerli. Anne yada baba korkuyorsa yada sevmiyorsa çocuk da ömrü boyunca sokakta hayvan görünce yolunu değiştiriyor.

      Sil
  3. Ya ben öğrenci olduğumdan olsa gerek kitap seçimini ucuz dan pahalıya göre yapıyorum :D 2 tl ye kitap almışlığım bile var. Kimi berbat kimi çok güzel kitaplara rastladım. :D Yani ucuz kitap hastasıyım ben sanırım. Misafir yazar çok güzel yazmış. Emrah bunu beğendi :) Emeğine sağlık .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben buna olsa olsa yaratıcılıkta çareler tükenmez derim. Maddi durumu bahane edenlere güzel bir örneksiniz. Bu arada kütüphanelerden istediğin tarzda ve normalde pahalı olabilecek kitapları ödünç alabilirsiniz :)

      Sil
  4. Faydalı ve güzel bir yazı olmuş.Özellikle anneniz ve babanız çok doğru söylemiş! :)

    YanıtlaSil
  5. ben de beğendim vee yeni bloga ziyarete gittim bile :)

    YanıtlaSil
  6. Beğenmez miyizz? Bayıldık yazıya.
    Cok güzel bir paylaşım olmuş. Oncelikle Yaramazın Defteri'ne, sonra sana çok teşekkürler bu paylaşım için Hazel'cim.
    Mesela bazen eski kutulardan çıkan kitaplarımız oluyor, bir sekilde ya ben almışım ya ailem ya da hediye gelmiş. Açıp okuyorum. "Bir şekilde bize gelmiş." kısmı cok doğru o yüzden. Ölmeden önce okunacak kitaplar listesini en kisa zamanda oluşturmaya karar verdim :) Kitap aşkının aileden geldiğine de inanıyorum. Cocuklarımız cok sanslı olacak :)

    Sevgiler,
    Fulya

    YanıtlaSil
  7. Ziyarat etmek lazım bayıldım ben yazıya :)

    YanıtlaSil

Düşüncelerinize önem veriyor ve merak ediyorum.
Fikirlerinizi belirtmeden geçmeyin.
(Lütfen blog linkinizi yazıp gitmeyin)

Red Bow Tie