18 Eylül 2013 Çarşamba

İlginç Yaşamlar #2 : Epidermodysplasia Verruciformis- Ağaç Adam Hastalığı‏

Merhaba,

Bazıları keyiften yaşan tarzını değiştirir bazıları zorunluluktan bu bahsedeceğim bir yaşam tarzı değil belkide sadece bu şekilde yaşamak zorunda olan insanlarla ilgili…

“Virüsler basit oluşumlardır” demek bence yanlış görüyoruz ki canlı mı cansız mı olduğu hala tartışılan bu yapı Hepatit B, Hepatit C, soğuk algınlığı, grip, su çiçeği ve uçuk gibi bir çok hastalığın kaynağı.

Şimdi bahsedeceğimiz hastalıkta bir virüsün eseri  “Epidermodisplazya verrüsiformis” halk dilinde “Ağaç Adam” hastalığı!

Okuduğum kadarıyla ilk olarak Endonezya’lı Dede Koswara’nın hastalığı 15 yaşındayken geçirdiği kaza sonrasında aldığı birkaç çizikle başlamış. İlk başlarda hiç önemsemediği yaralar ellerinde, kollarında ve bacaklarında çıkmış ve zaman geçtikte inanılmaz bir hal almış.


Dede Koswara’nın bu hastalığı kontrol altında tutması için yılda 2 kez ameliyat olması gerekiyor. Kontrol altında tutmak derken aklınıza tüm vücudu temizlendi gibi gelmesi sadece büyüyen kısımların temizlenmesi çünkü virüs hızla yayılıyor!


Epidermodysplasia Verruciformis- Ağaç Adam Hastalığı‏
Görsel buradan alınmıştır.


Dede’nin haricinde bu hastalığı taşıtan birkaç kişi daha var. Ve ne yazık ki tedavisi olmayan bu hastalıkla yaşamak zorundalar! 


Görsel buradan alınmıştır.

Dr. Gaspiri Dede’nin üzerinde yaptıkları araştırmalar sonucunda virüsün bu şekilde çoğalmasını ya da virüsün neden tüm dünyada etkili olmadığıyla ilgili şu sonuca varmış;
Dede’nin ve diğer birkaç kişinin kendi bağışıklık sistemleri bu virüse karşı koyamıyor bu yüzden ilk olarak deri altında ağaç kökleri gibi gelişen bu virüs daha sonrasında deriden dışarı çıkarak büyüyor …


Görsel buradan alınmıştır.

Halimize her gün şükretmenin gerekli olduğunu anladığımız zamanlardan biri ...
Dede Koswara'nın yaşamını kendi ağzından dinlemek isterseniz aşağıdaki videoyu izlemenizi öneririm.
Sevgiler, Hazel






4 yorum :

  1. Otozomal resesif genlere ilgli kalıtımsal bir deri bozukluğudur. Human Papilloma virusu sebeptir..
    İyi huylu papillomlar oluşturur. Malign forma dönüşme nadirdir.. Ameliyatla alındıktan sonra yüksek oranda nükseder..
    Yıllar yılı Onkoloji ve Patoloji dersi vermiş emekli bir doçent dr Pathologist olarak naçizane ufacık bir ekleme yaptım..:))
    Sevgi ve selamlar..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Ne güzel yaptınız bende çok bilimsel içerikli bilgi vermek istemedim anlaşılmadığı için almış yazmış demesin kimse diye ama böyle işin içinden biri yorum yapmış süper :)

      Sil
  2. Halimize binlerce kez şükürler olsun
    Allah acil şifa versin

    YanıtlaSil

Düşüncelerinize önem veriyor ve merak ediyorum.
Fikirlerinizi belirtmeden geçmeyin.
(Lütfen blog linkinizi yazıp gitmeyin)

Red Bow Tie