20 Kasım 2013 Çarşamba

Gitmek İstediğim Yerler #2 İrlanda (Poblacht na hÉireann)

Merhabalar,

Sizi bilmem ama ben beğendiğim bir aktör bulunca ona takanlardanım J Yani öncelikle nerede doğmuş, yetişmiş, ne yapar ne eder, daha önce ki projeleri neler, gelecek projeleri neler hepsini okurum, araştırırım J


Bugünlerde takıntılı olduğum ise ‘Jonathan Rhys Meyers’… yıllar bir insana bu kadar mı iyi gelir şarap gibi kadın tabirinin erkek versiyonunu görüyorsunuz J

Görsel buradan alınmıştır.


Kendisiyle ilgili daha sonra bir yazı hazırlayacağım bugünün konusu ise doğum yeri olan ‘İrlanda’.



Resmi adıyla İrlanda Cumhuriyeti (İrlandaca: Poblacht na hÉireann) yukarıda görüldüğü gibi  Büyük Britanya Adası’nın yanındadır.


Başkent Dublin özellikle yurt dışında gitmek istediğim yerler arasında geliyor.
( Yurt dışında gitmek istediğim vizesiz yerlerle ilgili yazıma ulaşmak için TIK TIK)

İrlanda’nın en büyük şehri olan Dublin, İrlanda diliyle ‘‘siyah havuz’’ olarak adlandırılan
 Dubh Linn kelimesinden türemiştir.

THY ile direk, diğer firmalarla da aktarmalı olarak gidebiliyorsunuz.


Önemli Bilgi
"Dublin’e seyahat için İrlanda vizesi gerekmektedir.
Bir Avrupa Birliği ülkesi olduğu halde Schengen Antlaşması’na taraf değildir, bu nedenle alınmış bir Schengen vizesi ile İrlanda’ya seyahat edilememektedir. 
Dublin’e seyahat etmeyi planlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İrlanda vizesini almaları gerekmektedir. 
Birleşik Krallık vizesi İrlanda’da, İrlanda vizesi de Britanya’da geçerli değildir (Kaynak)"
Yukarıda ki bilgiler netten toplandığı için  doğruluk payını bilemiyorum bu sebeple en doğru bilgi için konsolosluk sayfasını ziyaret etmenizi öneririm.



Görsel buradan alınmıştır.

Dublin en renkli kapılara ev sahipliği yapmaktadır. Söylenene göre  İngiliz kraliçesi Victoria öldüğünde yas tutmayı reddeden İrlandalıların, kapıları siyaha boyayın emrine tepki olarak tüm kapıları canlı renklere boyamışlar ilginç insanlar ne diyelim J


Görsel buradan alınmıştır.

Sergilenen koleksiyon ve daha fazlası için TIK TIK

"İrlanda’da devlet müzelerinin tamamı bedava. Dublin’deki devlete ve belediyeye ait müzelerde yakın İrlanda tarihi ve bağımsızlık mücadelesi ile ilgili bir çok eser ve anı sergileniyor.
Ulusal Galeri, Ulusal Müzeler, Babam İçin ve Michael Collins gibi bir çok filmin de çekildiği Kilmainham Gaol cezaevi bunlardan bazıları (Kaynak)."

Gezip görmek istediğim diğer yerler ise beni her zaman orta çağ mimarisine hayran bırakmış olan yerlerden biri olan Christ Church
Kilise Wood Quay’da ki Viking yerleşimini gören en yüksek yere inşa edilmesiyle de özel bir yere sahip..



Görsel buradan alınmıştır.

Görsel buradan alınmıştır.

Başkent’te bulunan bir diğer tarihi yapı ise Dublin Kalesi 

(İrlandaca: Caisleán Bhaile Átha Cliath)
Görsel buradan alınmıştır.

Eminin daha bir çok güzel gezip görülecek mekanı vardır daha önce Dublin’e gidenleriniz varsa tecrübelerini paylaşırlarsa çok sevinirim. Önümüzde ki yıl içinde yurt dışına çıkmak istiyoruz belirli alternatifler var burada bu seriyle beraber karar vereceğim gibi duruyor.

Bu arada ‘Jonathan Rhys Meyers’ in Dublin’i araştırmamda tabiî ki baş sebeplerden biri olduğunu itiraf etmem gerekli J

Avrupa’da en çok sevdiğiniz şehir neresi, kesinlikle görmen gerekir dediğiniz şehirler, mimariler var mı paylaşımlarınızı bekliyorum, unutmayın yorum bırakmanız sizin orada olduğunuzu hissetmeme yardımcı oluyor !

Sevgiler, Hazel

4 yorum :

  1. ben maeve binchy kitaplarından ve tabii ki cesur yürekten biliyorum irlandayı :) ama ben jason statham nereliyse orada olmak isterimm :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maeve Binchy duymuştum İtalyanca Aşk Başkadır diye bir kitabı vardı okumak kısmet olmadı bir türlü ama Dublin'li olduğunu bilmiyordum :) Jason Statham gerçekten iyi bir oyuncu herkesin gönlünde biri var demek ki :)

      Sil
  2. Bizde henüz yurtdışı gezilerimizi başlatamadık ama kuzey ülkelerini merak etsekte ilk gideceğimiz yer başka ülkeler olacak sanırım ben paris istiyorum ama özellikle louvre müzesi için umarım kısmet olur o günlerimiz gelir hazelcim :) Kayıp yıl yada artık yıl sanırım adı romantik-komedi filmi ordada irlandanın çok güzel görüntüleri var seyretmediyseniz tavsiye ederim sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle orta çağ tutkunu olduğum bir çok ressamın eserlerinin olması sebebiyle bende Louvre Müzesi'ne gitmeyi çok isterim.. Dediğin filmi de sırf İrlanda'da geçmesi sebebiyle izlemek isterim :)

      Sil

Düşüncelerinize önem veriyor ve merak ediyorum.
Fikirlerinizi belirtmeden geçmeyin.
(Lütfen blog linkinizi yazıp gitmeyin)

Red Bow Tie