29 Mayıs 2014 Perşembe

Little Butterfly | Piruze Şam'da Bir Türk Gelin


Selamlar :))

Ben Little Butterfly blogunun sahibi Sena. Güzel gözlü prensesim Hazel beni bloguna konuk ettiği için teşekkür ederim. Benim blogum genel olarak kozmetik ağırlıklı ama kitap okumayı ve kitap yorumlamayı da çok seviyorum. Hazel içinde kitap yorumlamak istedim.

piruze şamda bir türk gelin sinan akyüz

Piruze Şam'da Bir Türk Gelin herkesin okuması gereken bir kitap diyebilirim. Bir gecede bitirilecek bir konuya, akıcı bir dile sahip bu roman.
Bir Türk kızının evlenip Şam'da kalmasıyla başlıyor olaylar. Gerçek hayattan romana çevrilen bu kitap her kadının bam teline dokunacak türden. Kocasının ihaneti bir yana bir anneyi evlatlarından ayırmak ne kadar üzücü ve zor bu kitabı okurken iliklerinize kadar hissediyorsunuz.
Yazarın dili akıcı ve sade, sıkılmadan sizi içine çekiyor ve sorgulamaya başlıyorsunuz 'bu hayatları yaşayan kaç kişi var?'  

Kadın olmak zor derler ama bence kadın olmak bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde zor. Ailesinden uzakta başka bir ülkede yaşam mücadelesi veren ve yine kadınlar tarafından ihanete uğrayan bir kadının kitabı Piruze.

piruze şamda bir türk gelin sinan akyüz

Erkeklere 'Bu evde eksik oları sensin' dediğimizde, adamların yüzleri asılıyor. Biz kadınları, çok film izlemekle suçluyorlar. Keşke evlendikten sonra da ellerimizi tutabilselerdi. Başımızı dizlerinin üzerine yatırıp saçlarımızı okşasalardı. Erkekler evlendikten sonra bunları neden yapmıyorlar? Sahi, bunlar hep filmlerde mi yaşanıyor? 
Derlermiş ki, bazı hayatlar zaman içinde bağlıdır birbirine. Çağlar içinde yankı bulan, eski bir çare ile zincirlidir ötekine.  
Yaşadığı acı gerçeklerden kurtulmak için Şamlı bir kocanın elinden Türkiye'ye kaçan genç bir kadının oğullarına kavuşmak için verdiği mücadelenin hüzün dolu hikâyesi, hafızalarınızdan kolay kolay silinmeyeceğe benziyor. (Tanıtım Bülteninden- Arka Kapak)

Merakla okuyacağınız bu kitabı bitirdikten sonra ilişkilere ayrı bir gözle bakacaksınız. Kadının kocasına verdiği savaş, evlatlarına verdiği savaş çok dramatik ve kitabın sonunda öyle bir cümle var ki hafızalara kazınıyor 'biz seni unutmadık anne.'

Burada kitabın özetini çıkartmak istiyorum, Piraye'nin hüznünü anlatmak istiyorum ama hayırrr  :)) bu kitabı alın okuyun ve arkasından kitabın devamı olan Piraye ve Oğullarını okuyun. Kozmetik ürünlere tonla para veriyoruz ama iş kitap almaya gelince ay çok pahalı diyoruz, bu düşüncede olan varsa umarım o patalojik halinden kurtulur. Toplumların gelişmesi okumayla mümkündür çünkü, bol okumalı günler diliyorum hepinize.


Kitabı okuyan arkadaşların yorumlarını özellikle merak ediyorum.
Sevgiler

  *Bu yazı "Misafir Ol Gel Bana" isimli blog tanıtım köşem için 
Little Butterfly bloğunun sahibesi Sevgili Sena tarafından gönderilmiştir. 
Kendisine misafirim olduğu için teşekkür ediyorum :)


* Takibe almak için mutlaka tık tık.

9 yorum :

  1. Çok güzel bir kitap olduğu belli Hazel'ciğim, benzer bir film izlemiştim İran'lı biriyle evlenen annenin dramıydı, Çocuklarım Olmadan Asla ya da Kızlarım Olmadan Asla şu an hatırlayamadım....sanırım doğu kültürüne mensup, Müslüman erkeklerle evlenmek büyük tehlike!!! Kadını insan yerine koymaz ki onlar buna Türk erkekleri de dahil....bu romanları tüm kadınlar alıp okusunlar ki, Şam'lı, İran'lı heriflere kanmasınlar. Eskiler zaten ne derdi "Ne Şam'ın şekeri, ne Arab'ın yüzü":)))
    Arapların şu anda Amerika'nın kucağına oturuyor olup, onlarla birlikte Müslüman Libya ve Müslüman Suriye'ye
    yaptıklarını ve o petrol zengini Arapların uzaklardan gelen yoksul hizmetçi, bakıcı kadınlara yaptıkları işkenceleri köleliği düşününce buna hak veriyorum.....
    sevgilerim hem sana, hem de kitabı tanıtan arkadaşına:)


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız kapılıp gitmemek lazım. Adamlar refah içinde yaşarken kadını metalaştırıyor bu çok adice bir şey.

      Sil
  2. Sena merhabalar kitabı okumadım ama anlattığın kadarıyla beğeneceğim türden bir kitap para konusuna gelince aynı şekilde düşünüyorum bunlar okumamak için sadece bahane ayrıca Hazel teşekkür ediyorum bizi böyle bir arkadaşla tanıştırdığın için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumayı ben çok severim ve kitaba verdiğim paraya acımam, keşke herkes sizin gibi bilinçli olsa. Okumanı mutlaka tavsiye ederim.

      Sil
    2. Okumayı ben çok severim ve kitaba verdiğim paraya acımam, keşke herkes sizin gibi bilinçli olsa. Okumanı mutlaka tavsiye ederim.

      Sil
  3. Okumamıştım ama konusu bitirdi beni :)
    Mutlaka okuyacağım teşekkürler canım :)
    Kitap candır ya ve çoğu makyaj malzemesinin yanında fiyatları hiç de yüksek değil hem olsa da farketmez ki ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumalısın mutlaka Şeyma'cığım
      Kitap okumayı sevmene sevindim :)

      Sil
  4. Bir oku-yazar olarak mutlaka okuyacağım kitap. Nasıl gözümden kaçmış anlamadım :)

    YanıtlaSil

Düşüncelerinize önem veriyor ve merak ediyorum.
Fikirlerinizi belirtmeden geçmeyin.
(Lütfen blog linkinizi yazıp gitmeyin)

Red Bow Tie