Merhabalar,
Bugünün yazısı bir meze tarifi gerçi biz
özellikle et yemeklerinin yanında yiyoruz ama tercihe göre alkol yanında da
tüketilebilir size kalmış …
Malzemeler şöyle;
Kırmızı biber
Patlıcan
Zeytinyağı
Tuz
İşte bu kadar J isterseniz sarımsak da
ekleyebilirsiniz…
Miktar vermedim herkes kendi yiyeceği kadar
yapsın.
Kırmızı biber kaç kiloydu hatırlamıyorum ama
patlıcan 6-7 kilo vardı ve toplamda 8 tane yarım kiloluk kavanoz ortaya çıktı.
İlk işimiz patlıcan ve biberleri yıkayıp
kurulamak. Sonra 200 – 230 °C’de fırınlıyoruz. Hepsi tepsiye sığmazsa kalanları
da ocak üzerinde közleyebilirsiniz ki biz öyle yaptık.
İşte közlenen güzellikler ..
Bir de püf noktası verelim.
Patlıcanlara eğer delik açarsanız, hava alsın
diye keserseniz patlıcanlar kararır.
Közleme işi bitince benim elim sıcağa
dayanıklıdır soğumasını beklemeden hemen soyuyorum ama siz ayyy benim ellerim
yanar diyorsanız közledikten hemen sonra ortadan ikiye bölüp açık havada
bekletebilirsiniz, daha kolay soyulmasını sağlamak için de poşet torbaya
koyabilirsiniz ki ben sevmiyorum plastik torba sonuçta sıcakla beraber farklı
şeyler olabilir...
Biberlerin soyulmuş hali...
Yarım kiloluk şişeleri içinde su olan kaynar
tencerenin içine kapaklarıyla beraber atıyoruz.
Nedense onun fotosunu çekmemişim !!!
İstediğiniz büyüklükte
kesip, haliiiiis muhliiiiis zeytinyağı ve tuzu da ekleyip karıştırıyoruz.
Sonra da geriye birer birer kaynayan sudan
kavanozları çıkarıp hemen içini doldurup kapağını kapatarak ters çevirip olayı
bitiriyoruz...
Kışın yemek için yaptığımız bu mezenin 1 tanesi
ertesi günü açıp yedik yarısı bitti bile, üzerine ister limon sıkıp isterseniz
de sarımsaklı yoğurt yapıp tüketebilirsiniz..
Umarım sizde yapar ve beğenirsiniz, hepinize
şimdiden afiyet olsun.
Sevgiler, Hazel.
ellerine saglik.ablamlarda pisher bana da düsher:)ablam domateste katiyor.nefisss...
YanıtlaSiloooh armut piş ağzıma düş :)
SilNefiisss. Ben bunu Antakya da görmüştüm.. Orda da çok tüketiliyor böyle meze türü yemekler..
YanıtlaSilAma siz ne çok yapmışsınız tam kış için. Ellerinize sağlık..:))
Kış için yaptık ama kış gelmeden biticek gibi görünüyor :)
Siltarif için çok teşekkürler bayılıyorum böyle farklı lezzetler denemeye. Kışın domatesin doğalı olmuyor diye yemek için domatesle yeşil biberleri sarımsağı pişirip böyle bir sosta hazırlanıyor o da güzel tavsiye ederim.
YanıtlaSilayyy biliyorum onu da kayınvalidem yaptı ondan alıcam 2-3 kavanoz :)
Sil