24 Ağustos 2013 Cumartesi

Amiş'lerle (Amish) Yaşam

Merhabalar,

Uzun süredir eşimle beraber Discovery Channel’da yayınlanan Amiş topluluğunun yaşantılarını izliyoruz. Peki kimdir bu Amişler bu yazımda sizinle bu konuyu paylaşmak istedim.
Uyarı: Bu yazıda yazdıklarım, izlediğim programlar ve okuduğum makalelerden aklımda kalanlar özet olarak benim anladıklarımdan oluşmaktadır.

Alıntılar mutlaka belirtilecektir.
Amişler Hristiyanlığın yüzlerce mezhebinden sadece biridir. Genellikle ABD ve Kanada'da yaşamaktadırlar. Yaşam tarzları ve özellikle giysilerinden bu topluluğu görür görmez fark edebilirsiniz.



amislerle yasam,amish
Görsel buradan alınmıştır.


Topluluk çoğunlukla ABD’de Ohio’da yaşar bu eyaletlerden sonra Pensilvanya, Iowa, Indiana, Delaware, Florida, Michigan Minnesota, Missouri, Oklohama, Tennessee, Texas ve New York takip etmektedir.
amislerle yasam, amish

Görsel buradan alınmıştır.

Yaşadıkları evler genellikle ahşap, teknolijik ürünleri neredeyse hiç kullanmamaları ise topluluğun en genel ve katı kuralı.
Geçimlerini çoğunlukla çiftçilik yaparak sağlarlar...


amislerle yasam, amish
Görsel buradan alınmıştır.

Amişlerin çok katı kuralları vardır örneğin askerliği reddederler, teknolojiden uzak yaşarlar, elektrik kullanmazlar, kamp bile yapamazlar hatta giydikleri şapkaların bile nasıl olacağına dair kuralları var...
Giysilerinde düğme yerine kopça kullanırlar ve elbiseler makine de değil elde dikilir, kumaşları tek ve pastel renklerden oluşmalıdır, haftanın her günü kilise tarafından belirli işler için planlanmıştır bu yüzden sadece güz döneminde ve sadece perşembe günü evlenilebilinir.
Boşanma genelde yaşanmaz ve eşi ölen kadın ileride tekrar evlendirilir Amişlerde amaç çoğalmaktır ve en az 5 çocuk yapılmalıdır !
Bu arada bir Amiş sadece Amiş'le evlenebilir, farklı bir etnik kökene izin verilmez !

Vaftizde siyah, düğünde mor veya mavi, ölüm törenlerinde ise beyaz elbise giyilir. Ölümü asla hatırlarından çıkarmayan Amiş kadınları daha hayattayken bu beyaz elbiselerini hazırlarlar; tabuta beyazlar içinde konulurlar. Bir kadına cenazesinde giydirilen önlük ve göğüslük ise genellikle düğün gününde giydikleridir. Dolayısıyla bir genç kız düğün gününde bu beyaz önlük ve göğüslüğü takarken  bunların aynı zamanda kefeni de olduğunu bilir (Kaynak)


amislerle yasam, amish
Görsel buradan alınmıştır.


Amiş kadınlarının yüzük, küpe,kolye gibi takıları yoktur. Hatta evlilik yüzükleri bile….

Kadınlar saçlarını kestirmiyor ve makyaj yapmak da inandıkları sistemde yasak yani hiiiiç bizlik değil kızlar J

Erkekler  asla bıyık bırakmıyorlar ve evlenene kadar traş oluyorlar. Evlendikten sonra erkekler sadece bıyıklarını kesiyorlar ve sakallarını uzatıyorlar. (Kaynak)

Amiş’leri daha yakından tanımak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz, ben ve eşim bu topluluğu hayretler içinde izliyoruz. Amerika gibi her türlü teknolojiye öncülük eden ‘dünya lideri !’ bu ülkede bu tarzda bir yaşam şeklini sürdürenler olsun….




Şimdiden iyi seyirler, eminin ki çok şaşıracağınız şeyler göreceksiniz.
Size en ilginç gelen şeyleri yorum olarak bırakırsanız çok sevinirim.
Sevgiler, Hazel.


18 yorum :

  1. Çok güzel bir yazı olmuş. Bende şuan dostluk ekmeği diye bir kitap okuyorum. Orda da amiş dostluk ekmeğinin yol açtığı zincirleme olumlu olayların anlatıldığı bir konu geçiyor. Gerçek olaylar değil tabi. Henüz çok başlardayım. Ama çok güzel sıcak bir kitap. Bu yazıyı okuduğum iyi oldu amişleri sadece isimden ibaret tanımamış oldum, emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denk gelmesine çok sevindim :) İzledikçe çok değişik yönlerini görüyorum..

      Sil
    2. Bende izlemeye başlayacağım.. Bir toplumu ve kültürlerini öğrenmeyi çok seviyorum ve en çok aklımda tutabildiğim şeyler oluyor :))

      Sil
  2. süper süper süper.. :) çok severim böyle ilginç ve farklı şeyleri. yeni şeyler öğrenmeyi. bunu da öğrenmiş olmak çok mutlu etti beni. en azından artık Amiş diye bir topluluğun olduğunu öğrendim. emeğinize sağlık gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için teşekkürler sende beni çok mutlu ettin :)

      Sil
  3. bu programı bende seyredıyorum çokta begenıyorum sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Çok ilginçler değil mi bende bağımlılık yaptı kaçırmıyorum

      Sil
  4. çok ilginç geldi.saçlari uzayip duruyormu peki Hazelcim?yani ölene kadar mi kestirmiyorlar.?izlerim ben de.iyi oldu farkli bi sey ariyordum.elerine saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduğum kadarıyla saçlar hiç kesilmiyor, topuz yapılarak arkada topluyorlar. Özellikle ibadet ederken saçlarını kapatıyorlar ve evleninceye kadar siyah örtü evlendikten sonra beyaz başörtüsü kullanıyorlar...

      Sil
  5. :) orada yaşasaydım kesin evde kalırdım, hasbel kader evlendim diyelim ne 5 çocuk yaparım nede sakallı koca taşırım yanımda. Allah 'da biliyor ki beni burada yaratmış.

    YanıtlaSil
  6. amish ler yıllardır benimde ilgimi çekiyor güzel bir yazı olmuş teşekkürler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilgi çekmemeleri muhtemel mi çok farklı bir yaşa tarzı...

      Sil
  7. ne yaşamlar var ya..çok güzel bir paylaşım olmuş..takipteyim bende beklerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ki bunlar sadece ekranlara yansıyanlar dünyada daha neler var bilinmeyen yaşamlar ...

      Sil
  8. bu program bana da denk gelmişti ama benm ilgimi çekmedi. :S

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk başta bizde de eşim izliyordu ben ne bu yaa falan diyordum ama izledikçe çok sevdim :)
      hazioz.blogspot.com

      Sil
  9. en azından insanların yaşam tarzı özgürlüğünü herkese öğretmiş oldular.tşk

    YanıtlaSil
  10. ÇOK GÜZEL MUHTEŞEMLER.

    YanıtlaSil

Düşüncelerinize önem veriyor ve merak ediyorum.
Fikirlerinizi belirtmeden geçmeyin.
(Lütfen blog linkinizi yazıp gitmeyin)

Red Bow Tie