10 Haziran 2014 Salı

Maltepe Dolgu Alanı Projesi

İstanbul Kartal-Maltepe-Bostancı kıyı sahilde oturanlarınız bilirler, kıyı şeridi caddeye yakındır yada daha doğrusu “yakınDI” yani arabanızla giderken yada kaldırımda yürüyüş yaparken deniz hemen yanınızdaydı. Ama artık orada deniz yok ! Eee  su buharlaşıp uçmadı ya ne oldu ?! Ben söyleyeyim bir güzel dolduruldu !!

Neden peki? Arabamla geçerken yada yürüyüş yaparken ben neden beton görmek zorundayım, neden denizin tam da o kıyı şeridinin olduğu yeri toprakla doldurdular? Şimdi yandaşlar derki ayyy buraya futbol sahası yapılacakmış, park olacakmış faso fiso.. zaten vardı ne alaka yani!

Neyse fotoğraf aşağıda yorumları size bırakıyorum…
Maltepe dolgu sahası


Madem futbol sahası, park vs yapacaksın olmayan bir yere yap mesela Tuzla tarafına  yada kıyı şeridinin daha az yaya trafiğine açık olan yerine yap !!
Şimdi buraya insanlar bedava gidiyorlardı bundan sonra kesin birilerine verilir ve kim bilir giriş kaç paraya olur. Adamlar deprem diyor, önlemler alınmalı diyor bizimkiler futbol sahası derdine düşmüş !!

Burada ki ekolojik yaşamın etkilenmesi vs zaten umurlarında değil ondan hiç bahsetmeye gerek duymuyorum....

Ama merak ediyorum acaba bu hafriyattan kim ne kadar para kaldırdı !!
Şunu da ekleyeyim şuradaki linkte bir de şöyle bir açıklama var “1 milyon kişilik miting ve aktivite alanı” kusura bakmayın da ben bir yerimle güldüm :) !!

Dolgu işinde kim bilir kimler ne kazandı ?! Kolay değil tabii..
Ekşi sözlükte beğendiğim bir yorumda şu oldu; 
Doldurma projesi için ayrı para, doldurmak için hafriyatı boşaltmak için ayrı para, boşalttığın hafriyatı imha etmek için ayrı para, doldurduğun kum için ayrı para, sahil dolduktan sonra işletme parası, kira bedeli ve genel giderler, ek vergi, imar elden verilen paralar vs sayılmayan kar marjları (Kaynak).

Taksim’de 3 ağaç için yaygara koparttılar diyenler nedense bir anda park bahçe yapmayı görev edindiler… Yorum sizlerin…
 

22 yorum :

  1. Bence güzel bir proje bende o bahsettiginiz partiden değilim sevmem ama tarafsız bakmanizi rica edeceğimOnemli olan tuttugumuzuda tutmadığımızıda tarafsız eleştirebilmek.Ama kartala daha çok yakışırdı kartal maltepeye bostanciya gore daha az gelismis maalesef

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yorumunuz için teşekkürler ancak tarafsız bakmam artık mümkün değil çünkü bu gibi projelerde kimlerin ne paralar yediklerini duyuyoruz, okuyoruz... Bostancı zaten gelişmiş bir bölge, yapmak istedikleri eğer bölgeye katkı sağlamaksa az gelişmiş yerlere yaparsın, ekolojik açıdan değerlendirme ön çed istersin ama yok ben yaptım oldu mantığına karşıyım.

      Sil
  2. bu projeyi ibb yaptırdığı için bazı detayları biliyorum dolguyu istaç yaptı ama üst yapıyı kim yapıyor bilmiyorum.. tabi ki oradaki doğal yaşama hiç bakılmadı bile ben yaptım hatta istiyorum mantığı işliyor kesinlikle :-(( ben de her gün işe gidip gelirken önünden geçiyorum o alanın çok fena oldu şimdi tuzlayı ve pendik sahilili de dolduruyorlar.. yakında deniz falan kalmayacak..:-(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen çok kötü olmuş, bitince güzel olabilir ancak orası zaten güzeldi ve bedavaydı şimdi oraya açılacak işletmelere paralar yedirilecek, çayımı alıp gidip oturduğum deniz kenarına para vererek çay bahçesine gitmek zorunda kalacağım !!

      Sil
  3. Hazel merhaba, ben de o bölgenin sakini olarak, inşaattan hiç memnun değilim. Bitince son hali nasıl olacak bilmem ama bu yaz hiç tadı yok sahilin, inşaat yüzünden. Sırf birileri para kazansın diye yapılmış bir proje bence de, son derece gereksiz. Ama sen çayını kap gel yine de:) küçükyalıdan sonrası bostancıya doğru müsait. Sadece eskisinden biraz daha kalabalık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :))
      Evet çoğu insan şikayetçi denize nazır oturan insanların önüne bir set çekti resmen... Kamyon ve hafriyat trafiği de cabası, okuduğum bir haberde bu işin İBB'ye maliyeti 201 milyon TL oldu diye yazıyor bu para İstanbul'da nice sokağın yoluna, yeşillendirilmesine, tadilatına gidebilirdi bu kadar gereksiz bir proje olmamalıydı. 201 milyon tl nedir aklım almıyor !!
      Artık çayımı evimde içerim napiiim :)

      Sil
  4. evet işin en kötüsü sonucu;
    göreceliymiş gibi gözüküyor ama değil,paran pulun varsa her yere gidip keyfini yaparsın,bedava olan hiçbişey kalmazsa hiçbişey yapamıyorsun, şehir hayatında insan kendini çöp gibi hissetmez mi o zaman?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bilmiyorum ama bu insanları enayi yerine koymak bence birde utanmadan miting alanı yaptık yazmışlar orada 1 mitinge bile izin verilmeyecek, tomaları oraya girip ne var ne yok yıksın da görelim ama yok yapamazlar çünkü oradaki işletmeleri kendi yandaşları işleteceği için böyle bir risk alamayabilirler !!
      Her yedikleri haram lokma boğazlarında kalsın inşallah :(

      Sil
  5. Hazelcim okadar çok yiyen götüren var ki!Kimse seni beni düşünmez... Herkes cebine nekadar para giriyor ona bakarlar...
    Ne yazık ki..
    http://morlumutfak.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dini imanı para olmuş derler ya işte bunlar için söylenmiş bir söz bu...

      Sil
  6. Adamlar bildiğin doğal olan ne varsa yıkıyolar..
    Niçin?
    Tabi ki vatandaşın cebinden vergi vs ile çıkan para için!
    Bir deprem olsa bitti sonra niye can kaybıymış deprem için önlem alıyomuş bak bakalım sen ordaki insanlar deprem anında yaşayacaklar mı?
    Kalemine sağlık canım benim :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağ yapının zaten DENİZ'e karşı her zaman bir hıncı vardı bu da onlardan biri !!

      Sil
  7. Ben de sahili kullananlardanım. Gerek yürüyüş için gerekse bisiklet için...
    Henüz tamamlanmadı ama projenin güzel olduğunu düşünüyorum.
    Evet bazı noktalara dikkat edilseydi daha faydalı olabilirdi. Mesela saha çalışması başlarken tüm orada yaşayan hayvanlar toplandı ve nerede olduğunu bulamadığımız bir yere götürülüp bırakıldılar ya da daha kötü şeyler geldi başlarına.(Bilyorum çünkü komşumuzun orada sahiplendiği bir köpek vardı ve onca aramasına, belediyelere başvurmasına rağmen bulamadı maalesef)
    Kalabalığa hiçbirşey demiyorum.Zatem şerit olarak kalabalık bir yerdi, artık hafta sonları girilmeyecek bile!
    Bir de şu dolgu meselesi var. Doğa kendinden alınanı ne zaman geri alacak onu düşünmek bile istemiyorum.

    Bu tarz yerler yapılmalı hem de imkan olunan her yere yapılmalı
    Buralara gelemeyen çocuklar için semtlerindeki en ufak boşluk bile değerlendirilmeli bence.
    İstanbul'u sadece sahil şeridi olarak düşünmemek lazım. Sahilden uzak yaşayan insanların da yeşilin tadını çıkartmaya, eğlenmeye, dinlenmeye ihtiyaçları var.

    **Yer olarak Maltepe'nin seçilmesi sanırım biraz da seçim yatırımıydı çünkü burada iktidar partisi bir süredir başarısız oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Proje kötü değil zaten, güzel bir proje ancak yapılan yer, yapılma amacı, yapanlar, yaptıranların bu işten ne rantlar sağladığını göz ardı ederek sadece iyi bir proje demek hatalı bence...
      Pembe defter şimdi IG'den söyledi hayvanları topladık diye... yani orada yaşayan canlı var mı yok mu bilip bilmeden hafriyat kamyonunun sokulması, çevredeki diğer habitat için ön çed çalışması falan yapılmadı sanırım ( emin değilim) ama yapılsa bas bas bağırırlardı !!
      Neyse ben bu hükümetin ne haltlar karıştırdığı okudum, izledim bana kimse bu projenin halk için yapıldığı palavrasını yutturamaz !!

      Sil
  8. Mor Rimel'in düşüncesine katılıyorum. Doğa kendinden alınanı zamanla geri alıyor. Bu nedenle denizin doldurulmasına karşıyım. İstanbul'un taşını toprağını bitirdik şimdi de sıra denizine geldi galiba. Şehircilikten, planlamadan anlamayan insanlar nedeniyle şehirlerimiz bugün büyük bir köy görünümünde. Artık biraz gelişmiş ülkelerden ders almak gerekiyor. Adamlar herşeyin en iyisini yapıyorlar. Derme çatma, gelişi güzel yapılan şehir planları şehri çirkinleştirmekten başka bir işe yaramıyor. Örnek; Ankara'nın dört bir yanına yapılan şehir kapıları. Tek kelime ile çirkin ve absürt bir şey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kapıları görmedim ama eşim geçen gün iş için gitti çok kötü olmuş dedi, hayır para harcayacak o kadar çok yer var ki nereden abuk subuk şeyleri buluyorlar anlamadım !!

      Sil
  9. Bir taşla iki kuş vurma projesi.
    Birinci kuş, şehrin meydanlarında toplanıp muhalif gösteri yapanları gözlerden uzağa itmek..
    İkinci kuş, dediğiniz gibi, kaz-doldur-boşalt-işlet bu işler su ile olmuyor, para dönüyor..
    Bu şehri el birliği ile öldürüyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık bir taşla kaç kuş vuruyorlar bilemiyorum...
      Taksim'de ki parkı yıkıp yerine avm dikecek zihniyet buraya nasıl oldu da park bahçe yaptı inanılacak gibi değil eee tabi avm dikecek kadar güvenli bir alt yapı olmadığı için parayı nerden vursam diye düşünüp bahçe yapmaya karar vermiş...

      Sil
  10. Diğer yorumları okumadım. Şunu biliyorum artık yağmur yağınca toprak korkmuyor istanbul. Ise giderken arabayla beton ve çatı olarak görünüyor heryer. Elbet bu tabiat verdiklerini geri alir. BEN istanbulumu istiyorum hani hiç kimsenin sahip olmadığı. Saygılarımla. tatiltercihi.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, öncelikle hoş geldiniz...
      Dediklerinize katılmamak ne mümkün, tabiat verdiklerini çok acı bir şekilde geri alacak onun için herkesin elini vicdanına koyup ben ne yapıyorum diye biraz da kendinin düşünmesi gerek...

      Sil

Düşüncelerinize önem veriyor ve merak ediyorum.
Fikirlerinizi belirtmeden geçmeyin.
(Lütfen blog linkinizi yazıp gitmeyin)

Red Bow Tie