27 Mayıs 2013 Pazartesi

Eskişehir Turu - Şehir Merkezi 2

Merbaha, 
Bir önceki yazımı okuduysanız  işte devamı :) Şimdi sıra geldi Eskişehir'in hamamlarına.

Osmanlı yada Türk denilince akla ilk gelenlerden biridir 'Hamam Kültürü'. En meşhur çeşidi ise gelin hamamı ve damat hamamıdır. Bir çok evlilik belki de buradan kaynanaların kızları beğenme ve talip olmasıyla olmuştur kim bilir :)

Roma döneminde Köprübaşı ve Sıcak Sular Bölgesinde bulunan hamam ve kaplıcalar nedeniyle Eskişehir tercih edilen bir yerleşim yeri olmuştur. Geneli merkezde bulunan hamamların bazıları 1 gün erkeklere 1 gün kadınlara hizmet verir. Bu hamamlar daha çok    Otel/Termal olarak geçer.  Bazıları ise tamamen  haftanın her günü kadınlara hizmet verir. Sabah 7.30 gibi açılır ve akşam 22.00 kadar da açıktır. İçinde özel kurnaları olanlarda vardır. Buralar göbek taşının bulunduğu iç kısımdan daha ferahtır. Sıcaklığa çok fazla dayanımınız yoksa bu kurnaları tercih etmenizi öneririm. 

Birde hamamlarımızda çok az kişi (Genelde bu şehre misafir olarak gelenler) bikini yada mayo giyer.  Tabi alt kısım için çamaşır giyilir ancak üst beden genelde çıplaktır :) Belli bir yaşa kadar erkek çocuk annesiyle hamama girebilir.

Hamam kültürü bizde oldukça fazla görülür Eskişehir'li olup yada burda yaşayan bir kişi yoktur ki hamama gitmemiş olsun.
Hamama gitmeyi rutin haline getiren bir çok kişi vardır, buna en iyi vereceğim örnek ananem sanırım her hafta hamam gider. Termal su cildinizi güzelleştirir, sıcak havuzları ağrılarınıza iyi gelir, pamuk gibi yumuşacık olur öyle gidersiniz.

Banyodan çıkıp giyinme yerlerine girince genelde simit ve gazoz alınır. Sıcaktan bunalmış halinize buz gibi gazoz nasıl iyi gider anlatamam :)

Eskişehir'de ki hamamlar adına yakışır olarak "Hamamyolu" Caddesinde bulunurlar.
Meşhur hamamlardan biri Ferah Hamam'dır. Gelin Hamamı için linkten özel randevu alabilirsiniz. Ananemin beni  ilk götürdüğü hamamdır bende özel bir yeri bulunuyor :)
Aşağıdaki fotoğraf bu hamama ait. Havuz suyu gerçekten de çok sıcak  yavaş yavaş girmek gerekir. Sakın bir anda dalmayın benden söylemesi !!
Görsel buradan alınmıştır.



Buda farklı bir hamamdan.
Görsel buradan alınmıştır.
 »«   »«   »«   »«   »«
"Hamama çok tok girilmediği için, çıkınca acıkılmış olunur ve köftecinin yolu tutulurdu. Yanında şırası ve kızarmış ekmeğiyle… " (Kaynak şuradan). Doğru denilmiş ama işte o köfteci sadece Tatlıdil Köftecisi'dir. 
Mutlaka buraya gelip Köftenin, şıranın tadına bakmalısınız !!


Dükkan ufak tefek sanırım 3 katlıydı uzun süre oldu gitmeyeli, dekorasyonu muhteşem olmayabilir ancak bu köftenin ve şıranın tadını lüks lokantalarda bulamazsınız !
Görsel buradan alınmıştır.

Görsel buradan alınmıştır.

»«   »«   »«   »«   »«

Köfte istemem derseniz bizde yemek çok :)  çibörekçiye gidebilirsiniz.
Kırım Kültür mirasından olan çibörek Eskişehir'le özdeşleşmiştir. Bir çok ziyaretçi bu güzel lezzeti tatmadan şehirden ayrılmaz. 
Buraya has olunca da her yerde karşınıza bir dükkan çıkar. 
En meşhuru ise Papağan Çibörek'tir. Genelde uzun bir kuyruk olduğundan sabırla beklemeniz gerekir. 
Görsel buradan alınmıştır.

Papağanda sıra uzun olunca beklemek işkence olduğunda biz Can Çibörek'e gideriz.  Burada farklı olarak ayranlar cam şişede gelir. Bir önceki yazımdan gördüyseniz Eskişehir ne kadar modern olsa da en güzel tatları yakalayacağınız dükkanlar genelde sıradan dekore edilmiş ufak tefek yerlerdir.


Her porsiyonda standart 5 çibörek vardır. Yanında genelde ayran verilir.

Görsel buradan alınmıştır.
 »«   »«   »«   »«   »«

Bir diğer yöresel lezzetlerimiz  ise helvalardır. En meşhuru Met Helvası'dır. 
İsmini çelik çomak oyunundaki çomaktan (met) ve aşık kemiğiyle oynanan bir oyundan almıştır (Kaynak).  Helvaların glisemik indeksi  yüksek olduğundan dolayı kan şekerini hızla yükseltir. Helvanın 100 gramında  yaklaşık 516 kcal enerji bulunur.
 (Nasıl yapılır merak ederseniz Tık TıkMet helvasının dışında Nuga helvası, cevizli yaz helvası ve  tahin helvası da Eskişehir'e hastır.

Görsel buradan alınmıştır.

Eskişehir'e gelip Köprübaşında bulunan Kara Kedi Bozacısı'na uğramadan gidilmez. 
1925 yılından beri hizmet veren bu küçük dükkânı bilmeyen yoktur kime sorsanız size tarif edecektir.  Hafif ekşili, tatlı ve yoğun kıvamlı Karakedi bozası aslında içilmekten çok yenilmektedir. 
Görsel buradan alınmıştır.

Görsel buradan alınmıştır.

Evet hamama gittik, yemeğimizi yedik, tatlılarımızı da aldık şimdi gezmeye kaldığımız yerden devam edebiliriz. 
Sevgiler, Hazel.

2 yorum :

  1. O met helvası yok mu ya... Bayılıyorum ben ona! Ama uzun zamandır yemedim, 2 yıldan beri galiba :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel demi :)) bende çok seviyorum yedikten sonrada bir pişmanlık alıyor :)

      Sil

Düşüncelerinize önem veriyor ve merak ediyorum.
Fikirlerinizi belirtmeden geçmeyin.
(Lütfen blog linkinizi yazıp gitmeyin)

Red Bow Tie